Ωτοσκλήρυνση

Παθήσεις Ωτός Δρ.Μαχάς

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια συχνή αιτία βαρηκοΐας, η οποία μπορεί να είναι μέτρια ή και σοβαρή, και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η πάθηση έχει κληρονομικό χαρακτήρα και επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες. Προσβάλλει συνήθως και τα δύο αυτιά.

Παθήσεις Ωτός Δρ.Μαχάς
Παθήσεις Ωτός

Η ωτοσκλήρυνση προκαλεί τη συσσώρευση άλατων μέσα στο αυτί, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν αγκύλωση των οσταρίων ή να επηρεάσουν τον κοχλία του αυτιού. Στα πρώιμα στάδια, η συμπτωματολογία περιλαμβάνει βαρηκοΐα, εμβοές και σπανιότερα, επεισόδια ιλίγγου ή «μπουκώματος» των αυτιών. Στις γυναίκες, παρατηρείται συχνά επιδείνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με την εφαρμογή ορμονοθεραπείας.

Διαγνωστική Διαδικασία

Η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων αιτίων βαρηκοΐας. Ο ιατρός εξετάζει το αυτί για ενδείξεις άλλων καταστάσεων, όπως χρόνια ωτίτιδα ή ασβεστοποιήσεις. Χρησιμοποιούνται τονοδότες, ακοόγραμμα, τυμπανογράφημα και ακουστικά αντανακλαστικά για να διαπιστωθεί ο βαθμός της βαρηκοΐας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και αξονική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Επιλογές Θεραπείας

Αντιμετώπιση χωρίς Θεραπεία

  • Εάν η βαρηκοΐα δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, η παρακολούθηση της κατάστασης μπορεί να είναι αρκετή. Παρά τη μη αναγκαία θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να επιλέξουν την αποφυγή κοινωνικής απομόνωσης μέσω άλλων λύσεων.

Ακουστικό Βαρηκοΐας

  • Εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί χειρουργική επέμβαση, το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια καλή λύση για την ενίσχυση της ακοής.

Φθοριούχο Νάτριο

  • Η λήψη φθοριούχου νατρίου θεωρείται ότι «παγώνει» την εξέλιξη της νόσου, αν και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται. Ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση.

Χειρουργική Επέμβαση (Αναβολοτομή)

  • Η αναβολοτομή είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση για την ωτοσκλήρυνση και περιλαμβάνει την αφαίρεση του αναβολέα και την τοποθέτηση πιστονιού για την αποκατάσταση της ακοής. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω του εξωτερικού ακουστικού πόρου, με γενική αναισθησία.
  • Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για βαρηκοΐα σε ένα από τα δύο αυτιά και προτείνεται όταν η διαφορά στην ακοή είναι σημαντική μεταξύ των αυτιών.Εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί χειρουργική επέμβαση, το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια καλή λύση για την ενίσχυση της ακοής.

Πιθανές Επιπλοκές της Επέμβασης

Οι συχνότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν κακή τοποθέτηση του πιστονιού ή ακατάλληλο μήκος του. Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί οξεία κώφωση χωρίς γνωστή αιτία. Είναι σημαντικό να χειρουργείται πρώτα το πιο βαρήκοο αυτί και να περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες για τη χειρουργική επέμβαση στο άλλο αυτί.

Επαναλαμβανόμενα Στάδια Παρακολούθησης και Ανάκαμψη

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο για 1-2 μέρες και ενδέχεται να αισθανθεί ζάλη ή διαταραχές στη γεύση, οι οποίες υποχωρούν μετά από λίγες μέρες..