Όγκοι Ρινός και Παραρρινιών

Ρινόρροια Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού

Οι όγκοι της ρινός και των παραρρινίων κόλπων είναι σχετικά σπάνιοι και κατατάσσονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Όγκοι Ρινός και Παραρρινιών

Καλοήθεις Όγκοι:

Οστεώματα

Ενδοφυτικά θηλώματα

Ρινοϊνώματα της παιδικής ηλικίας

Κακοήθεις Όγκοι:

Όγκοι από τους ελάσσονες σιελογόνους αδένες

Αδενοκαρκινώματα

Όγκοι από το οσφρητικό επιθήλιο

Αισθησιονευροβλαστώματα

Μελανώματα του βλεννογόνου

Μεταστατικοί όγκοι από απομακρυσμένα όργανα

Συμπτώματα:

Οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή, αιμορραγία από τη μύτη, αίσθημα πληρότητας στο αυτί ή συμπτώματα από απόφραξη παραρρινίων κόλπων. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρξουν διπλωπία, διαταραχές στην οδοντοστοιχία και πόνους ή οίδημα του προσώπου.

Διαγνωστική Προσέγγιση:

Ενδοσκοπική Εξέταση: Ανιχνεύει όγκους ή σημεία όπως πυώδη ή αιματηρή εκροή.

Απεικονιστικές Εξετάσεις: Αξονική και μαγνητική τομογραφία για τον εντοπισμό, τα όρια και τις πιθανές επεκτάσεις του όγκου.

Βιοψία: Διαγνώσκει τον τύπο του όγκου. Η βιοψία είναι κρίσιμη για την ταυτοποίηση του όγκου και τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου.

Θεραπευτική Προσέγγιση:

Καλοήθεις Όγκοι: Αντιμετωπίζονται συνήθως με ενδοσκοπική αφαίρεση, με τοπική αναισθησία ή χειρουργική προσπέλαση, ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή του όγκου.

Κακοήθεις Όγκοι: Η ριζική αφαίρεση είναι προτεραιότητα και μπορεί να απαιτηθούν εξωτερικές προσπελάσεις, ενώ μπορεί να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Στη συνεργασία με άλλους ειδικούς γιατρών (όπως ογκολόγους, οφθαλμίατροι, νευροχειρουργοί) είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις επέκτασης.

Συμπεράσματα

Η έγκαιρη διάγνωση και η ακριβής ανάλυση του όγκου είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή θεραπεία, με σκοπό τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την ελαχιστοποίηση κινδύνων για τον ασθενή.