Μεταστατική Λεμφαδενοπάθεια

Μεταστατική Λεμφαδενοπάθεια Δρ.Μαχάς Θεοφάνης

Οι λεμφαδένες είναι σημαντικοί σταθμοί άμυνας του οργανισμού. Όταν υπάρχει νεοπλασματική (καρκινική) ή φλεγμονώδης εστία σε κάποιο σημείο του σώματος, οι λεμφαδένες της περιοχής αντιδρούν προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τα νεοπλασματικά ή φλεγμονώδη κύτταρα, με αποτέλεσμα την διόγκωσή τους.

Όταν διαπιστώνουμε μια κακοήθη (καρκινική) αλλοίωση σε κάποιο σημείο του σώματος, είναι σημαντικό να αναζητούμε και τυχόν διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου, καθώς η επέκταση της νόσου σε αυτούς μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεταστατικής νόσου.

Στρατηγική Διάγνωσης και Ανίχνευσης Μεταστάσεων

Ο τράχηλος είναι γεμάτος με λεμφαδένες που είναι σε στενή επαφή με κρίσιμα ανατομικά στοιχεία, όπως αγγεία και νεύρα. Ανάλογα με τη θέση του κακοήθους όγκου, οι λεμφαδένες που διογκώνονται πρώτοι είναι συνήθως συγκεκριμένοι. Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο για πιθανή μεταστατική λεμφαδενική επέκταση και να εντοπίσει πιθανές διογκώσεις μέσω φυσικής εξέτασης και απεικονιστικών μεθόδων.

Διαγνωστικός Έλεγχος

Η αρχική εξέταση περιλαμβάνει την κλινική αξιολόγηση και ψηλάφηση των λεμφαδένων στον τράχηλο. Αν η διογκωμένη λεμφαδένα είναι μικρή και δεν ανιχνεύεται με ψηλάφιση, το υπερηχογράφημα του τραχήλου είναι αρκετό για να εντοπιστεί η διόγκωση.

Σε περιπτώσεις όπου οι λεμφαδένες είναι πολύ μεγάλοι ή η αφαίρεσή τους είναι αμφίβολη, οι εξετάσεις επεκτείνονται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εκτιμηθεί η σχέση των διογκωμένων λεμφαδένων με τα μεγάλα αγγεία και άλλα ανατομικά στοιχεία.

Επιπλέον, αν η διόγκωση είναι μικροσκοπική ή οι λεμφαδένες φαίνονται φυσιολογικοί στις απεικονιστικές εξετάσεις, ο γιατρός θα συμπεριλάβει την πιθανότητα μικροσκοπικής λεμφαδενικής επέκτασης στη θεραπεία του, ακόμα κι αν οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα.

Εργαστηριακές Εξετάσεις

Η παρακέντηση (FNA) και η κυτταρολογική εξέταση των διογκωμένων λεμφαδένων είναι η καλύτερη μέθοδος για να προσδιοριστεί αν η διόγκωση οφείλεται σε καρκινική μεταστατική διάδοση ή σε φλεγμονή. Αν η παρακέντηση δεν είναι αρκετή για να αποδείξει την αιτία, μπορεί να ακολουθήσει ενδοσκοπική βιοψία, αλλά μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Αιτίες και Θεραπεία

Η μεταστατική λεμφαδενοπάθεια απαιτεί αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς εστίας. Με τη διαπίστωση της μεταστατικής λεμφαδενοπάθειας, πρέπει να αναζητηθεί η πρωτοπαθής κακοήθεια και να αξιολογηθεί η καταλληλότητα των διαθέσιμων θεραπειών.

Θεραπευτικές Επιλογές

Οι επιλογές θεραπείας για τη μεταστατική λεμφαδενοπάθεια περιλαμβάνουν:

  1. Χειρουργική Αφαίρεση Λεμφαδένων (Λεμφαδενικός Καθαρισμός): Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις στον τράχηλο, η οποία μπορεί να είναι θεραπευτική ή προληπτική, ανάλογα με την κλινική κατάσταση και την ύπαρξη μικροσκοπικής λεμφαδενικής επέκτασης.
  2. Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν διασπαρεί στους λεμφαδένες.
  3. Χημειοθεραπεία: Σε πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο χειρουργικός καθαρισμός μπορεί να περιλαμβάνει ριζική ή λειτουργική αφαίρεση λεμφαδένων και μπορεί να απαιτεί από δύο έως τρεις ημέρες νοσηλείας.